Харчові технології

Освітньо – професійний ступіньФаховий молодший бакалавр
Передумови вступуНа основі базової загальної середньої освіти (після 9-го класу) вступні іспити: українська мова (диктант), історія України (письмове тестування)
На основі повної загальної середньої освіти (після 11-го класу) на основі сертифікатів ЗНО: українська мова (обов’язково), історія України або математика, або географія (на вибір) та/або вступних іспитів: українська мова (письмове тестування) і історія України (письмове тестування)
Форма навчанняДенна
Термін навчанняНа базі 9-х класів – 2 роки 10 місяців
На базі 11-х класів – 1 рік 10 місяців

Актуальність професії

Здорові  громадяни – найбільший актив, який може мати будь – яка країна.(Вінстон Черчілль)

Здорове харчування – це розвиток та життєдіяльність людини, гарне самопочуття та продуктивна праця.

Саме технологи забезпечують найважливішу життєву функцію існування людини – харчування.

Кваліфікація технік — технолог з харчових технологій передбачає безмежні можливості для впровадження нових креативних ідей, творчої фантазії, великі перспективи для професійного та кар’єрного зростання в ресторанному бізнесі та на харчових виробництва.

Стрімкий розвиток ресторанного бізнесу, упровадження нових типів підприємств, сучасних та нетрадиційних виробничих технологій, застосування новітнього устаткування все це потребує висококласних фахівців, які володіють комплексом теоретичних знань та практичних умінь та здатні до вирішення професійних завдань.

У сучасному світі є висока затребуваність  технологів, пов’язана з відкриттям сучасних закладів ресторанного господарства, а також можливістю працевлаштування у закладах торгівлі, на підприємствах харчової та переробної промисловості.

Структура освітньо – професійної програми передбачає оволодіння знаннями щодо використання новітніх  технологій, сучасних методів обробки продуктів харчування, покращення якості продуктів харчування, умов їх зберігання та реалізації, діяльності закладів ресторанного господарства, навичками застосування сучасних методів в організації обслуговуванні різних груп споживачів.

Після закінчення навчання випускники можуть працювати в

  • підприємствах ресторанного господарства (ресторани, бари, кафе, кафетерії, їдальні, ресторани за спеціальними замовленнями (catering));
  • закладах швидкого харчування (fast food, піцерії);
  • виробничих підприємствах харчової та переробної промисловості;
  • готельно-рестораних комплексах;
  • роздрібних торгівельних підприємствах.

Згідно з національним класифікатором професій фахівці спеціальності 181 Харчові технології здатні займати такі посади

  • завідуючий виробництвом
  • майстер ресторанного обслуговування
  • технік-технолог з харчових технологій
  • адміністратор
  • адміністратор (господар) залу
  • адміністратор черговий
  • виробник харчових напівфабрикатів
  • кухар
  • кухар дитячого харчування
  • шеф-кухар
  • офіціант
  • буфетник
  • бармен
  • метрдотель
  • член бригади ресторану

Головним завданням підготовки кваліфікованих фахівців спеціальності Харчові технології є організація і проведення технологічних процесів. Для цього в освітній програмі передбачено проведення великої кількості лабораторних робіт з дисципліни: «Технологія виробництва харчової продукції», «Кухні країн світу», «Предмет спецпідготовки», «Барна справа».

Також для набуття професійного досвіду для студентів навчального закладу  проводять екскурсії та майстер-класи в різних закладах ресторанного господарства нашого міста.

Під час навчання у Коледжі студенти проходять практику у підприємствах різних типів, зокрема «RiverSide restaurant», ресторан «Хряк», ресторан «Суши-студио», ресторан «Сенатор», кафе «Паста баста», кав’ярня «Шарлотка», ТОВ «Рейкардс Хотел Менеджмент», ТОВ «ШИШКІН СПА ГОТЕЛЬ», ТОВ «Племінне господарство «Бреч» міста Чернігова та Чернігівської області,   ТОВ «Фірма «Нефтетранспорт» с. Коблево Миколаївської області, Гранд-готель «Варна» міста Варна, ресторани «Орхідея» та «Магнолія» міста Албена Болгарії.

Випускники закладу можуть продовжувати навчання у Національному університету «Чернігівська політехніка» та інших закладах вищої освіти України.

Дисципліни, що формують загальні компетентності

  • Основи філософських знань
  • Культурологія
  • Українська мова (за проф. спрямуванням)
  • Іноземна мова (за проф. спрямуванням)
  • Основи правознавства
  • Історія України
  • Соціологія
  • Економічна теорія
  • Фізичне виховання
  • Вища математика
  • Неорганічна хімія
  • Органічна хімія
  • Фізична і колоїдна хімія
  • Аналітична хімія
  • Біохімія
  • Мікробіологія та фізіологія
  • Екологія
  • Безпека життєдіяльності
  • Процеси та апарати харчових виробництв
  • Технічне креслення
  • Комп’ютерна техніка
  • Основи електротехніки

Дисципліни, що формують спеціальні компетентності

  • Технологія виробництва кулінарної продукції
  • Організація виробництва в закладах ресторанного господарства
  • Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства
  • Основи стандартизації та контролю якості харчової продукції
  • Товарознавство харчових продуктів
  • Устаткування закладів
  • Основи охорони праці
  • Економіка підприємств різних типів

Якщо Ви мрієте працювати у сфері, яка стрімко розвивається, овлодіти новітніми технологіями приготування нетрадиційних та вишуканих страв, опанувати знання та уміння необхідні для роботи у закладах ресторанного господарства,  то Ваш вибір –ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ.

МИ ЧЕКАЄМО НА ВАС!!!