Відокремлений структурний підрозділ

Як не стати жертвою торгівлі людьми?

Наявність гарних друзів, однієї або кількох вищих освіт не є запорукою від ризику опинитися в ситуації, пов’язаній з торгівлею людьми. Жертвою цього злочину може стати кожен, особливо якщо ви людина в розквіті сил, готові працювати, аби вирішити свої матеріальні проблеми.

Як не потрапити на гачок до злочинців, до кого звертатися за допомогою, якщо людина вже потрапила в цю біду, ‒ розглядали під час інформаційної сесії з протидії торгівлі людьми, безпечної міграції та легального працевлаштування. Онлайн-зустріч проведена 27 березня 2024 р. спільно з Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини на запрошення викладача коледжу Дмитра Казімірова. З викладачами та здобувачами коледжу спілкувалася юристка Комітету Ірина Бірюк.

Насамперед розглянули міфи про торгівлю людьми та пов’язані з нею причини. Парадокс: більшість потерпілих від торгівлі людьми ‒ чоловіки, а 61% постраждалих ‒ люди з вищою або технічною освітою. Торгівля людьми – один з найтяжчих злочинів проти особи, який за прибутковістю посідає друге місце після торгівлі зброєю.

Подальша мова йшла про види торгівлею людьми, групи ризику та механізми контролю, які застосовують злочинці до тих, хто потрапив в тенета сучасного рабства. Окремо звернули увагу на випадки торгівлі та експлуатації людей в умовах широкомасштабної агресії рф проти України – насильницький примус до статевих зносин, виконання робіт на користь окупантів тощо. Насамкінець учасники сесії отримали практичні поради щодо того, як  не бути втягнутими у торгівлю людьми, злочинну діяльність, пов’язану з незаконним обігом зброї  або наркотиків, отримати легальну роботу та безпечно їздити за кордон.

Висловлюємо щиру подяку Чернігівському громадському комітету захисту прав людини за надзвичайно цікавий  та інформативний захід, плідне обговорення та практичний досвід, важливий у підготовці майбутніх фахівців.