Відокремлений структурний підрозділ

153 роки від Дня народження великої українки, геніальної жінки й талановитої письменниці Лариси Петрівни Косач-Квітки

Леся  у трактуванні  Олександра Грехова

 

25 лютого 2024 року українці відзначали 153 роки від Дня народження великої українки, геніальної жінки й талановитої письменниці Лариси Петрівни Косач-Квітки.

Традиційно у цей період на заняттях з української літератури здобувачі освіти першого курсу вивчають життя й творчість Леся Українки, відшукують цікаві факти із життя авторки, досліджують її творчий літературний феномен, що корінням сягає родинних традицій, виховання, дитинства поетеси. Цікавими для обговорення стають теми, що стосуються особистого життя Лесі, її дружби з Ольгою Кобилянською, участі у феміністичному русі, впливових комунікацій з Михайлом Драгомановим (її дядько по маминій лінії, бо мама Лесі, відома дитяча письменниця Олена Пчілка із роду Драгоманових), під впливом якого юна Леся виробляла свій літературний стиль, визначалася в своїх прикметних письменницьких рисах і власне обрала  псевдонім – УКРАЇНКА. У цьому її виборі власної дефініції – її сутність як патріотки, яка любить і цінує свою культуру, мову, рідний батьківський край і Україну в цілому.

Іван Франко про Лесю говорив, що це «чи не єдиний мужчина на всю соборну Україну», оскільки, будучи особисто знайомим з родиною Косачів і Лесею зокрема (є навіть свідчення того, що Франко з Лесею ходили на риболовлю), розумів: наскільки духовно сильною, мужньою і непоборною є ця дівчина, яку доля зламала фізично (туберкульоз кісток, паралічі, неможливість повноцінно пересуватися, насолоджуватися життям)!

Цікавим відкриттям для здобувачів освіти став факт, що Леся, окрім того що малювала, вишивала, проявляла акторський хист, грала на фортепіано, захоплювалася історією різних країн, вивчала мови, фольклор, міфологію, ще й любила експериментувати на кухні. Вона не лише полюбляла їсти щось смачненьке (наприклад, ожинове морозиво чи англійський кекс), а й готувати.

25 лютого з ініціативи викладача Світлани Сергеєвої здобувачі освіти нашого коледжу готували Косачівський кекс, рецепт якого можна знайти за покликанням унизу.

Спробуйте і Ви! Смачного!