Відокремлений структурний підрозділ

210 річниця від Дня народження Генія українського народу – Тараса Григоровича Шевченка

…І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати,

І будуть люде на землі…

 

Щороку у ці дні традиційно уся прогресивна освічена спільнота, українці в Україні і далеко за її межами згадують Великого Кобзаря, Пророка, Світоча, Генія українського народу – Тараса Григоровича Шевченка. Читання поезій, виставки, літературно-музичні вечори, театральні постановки, тематичні заняття, виховні години, покладання квітів…

08 березня в рамках відзначення 210-ої річниці від Дня народження митця викладач Світлана Сергеєва провела для здобувачів освіти першого курсу та викладачів нашого коледжу лекцію-візуалізацію «Еволюція «квантового» Шевченка (на матеріалі робіт Олександра Грехова)». Змістовна, цікава, яскрава подача матеріалу, активне залучення до лекції слухачів, проведення в чаті конкурсу на кращого знавця фактів із життя та творчості Тараса Шевченка – усе засвідчило, що особистість Шевченка завжди буде викликати зацікавленість до пізнання, нових відкриттів, а його поезія – почуття гордості й болю одночасно.

«Квантовий» формат подачі постаті Тараса Шевченка художником-ілюстратором Олександром Греховим викликав неабиякий інтерес до змісту онлайн-лекції, до особистості автора проєкту «Квантовий стрибок Шевченка» (2019), його соцмереж, його творчості, яка врешті стала мерчем. Аналіз робіт сучасного художника засвідчив факт еволюції «квантового» Шевченка: до 24 лютого 2022 року – це Шевченко-європеєць (Христофор Колумб, Kiss, Чорний, Жак-Ів Кусто, Фріда Кало тощо), Шевченко як втілення глобалізованого світу маскультури (Термінатор, Гаррі Поттер, Людина-павук, Йода, Джек Горобець, Фантомас) і трансформований в умовах повномаштабної війни – Шевченко-українець, який не стоїть осторонь подій і ситуацій, активно долучається до захисту України (Шевченко-прикордонник, воїн ЗСУ, рятувальник), небайдужий до цивільного життя українців (Борис Джонсон, Shevchenco Orchestra).

«…І вам слава, сині гори, / Кригою окуті. / І вам, лицарі великі, / Богом не забуті. / Борітеся — поборете, / Вам Бог помагає! / За вас правда, за вас слава / І воля святая!..» – ці рядки з поеми Шевченка «Кавказ» стали лейтмотивом заходу…

Вітаємо переможців у чат-конкурсі – Беляєву Анну (СР-11) та Золочевську Вікторію (СР-11), які дали найбільшу кількість правильних відповідей на питання та отримають подарунки авторства Олександра Грехова.

Окрему подяку висловлюємо здобувачкам освіти, які долучилися до проведення онлайн-лекції викладачеві, – Сівко Ксенії, Заєць Анастасії та Хмеленко Лізі (ГР-13).