Відокремлений структурний підрозділ

Відкритий виховний захід на тему: «Золоте серце осені: гарбуз у народних традиціях, стравах та хімія здоров’я українців»

Осінь щедро наділяє нас своїми дарами, а серед них особливе місце
посідає гарбуз – символ достатку, тепла та здоров’я. Напередодні
професійного свята працівників харчової промисловості України та Дня
гарбуза, 17 жовтня 2024, Оксана Єрмоленко організувала і провела відкритий
захід: «Золоте серце осені: гарбуз у народних традиціях, стравах та хімія
здоров’я українців», для ОПП «Готельно – ресторанна справа» та «Харчові
технології». Були присутні здобувачі освіти груп ГР-19, ГР-17, ХТ-14, а
також заступниця директора з навчальної роботи – Людмила Ілляшенко та
викладачі – Ольга Картак і Олександра Садова.
Метою заходу було: (а) глибше познайомити всіх учасників із
символічним значенням гарбуза в українській культурі та народних
традиціях, (б) розкрити важливість гарбуза як частини української кухні та
його роль у сучасному харчуванні, (в) пояснити хімічний склад гарбуза та
його корисні властивості для здоров’я людини, а також (г) пробудити інтерес
до традицій українського народу та здорового способу життя через
харчування.
Здобувачами освіти ХТ-14 був представлений навчальний проєкт
«Гарбуз: корисні властивості та цікаві факти», де творчі групи студентів
«Дослідники», «Етнографи», «Митці», «Науковці», «Медики» та «Кулінари»
представили змістовні доповіді та презентації, щоб глибше познайомити всіх
присутніх з багатогранністю гарбуза в українських народних традиціях,
літературі, мистецтві, косметології, медицині та здоровому харчуванні, а
також детальніше проаналізувати вміст хімічних корисних речовин в гарбузі.
Окрім цього, приділили увагу також цікавим і маловідомим фактам щодо
гарбуза.
Присутні мали можливість не лише послухати корисну інформацію, а й
взяти участь у вікторині, розгадати кросворд, пофантазувати над сенканом, а
також пограти у гру «Як я цього не знав?». Приємним та корисним
продовженням стала виставка-дегустація різноманітних страв, виготовлених
викладачем Оксаною Єрмоленко і здобувачами освіти Романом Коворотним і
Анною Геращенко: гарбузовий відривний хліб, гарбузовий чізкейк з маком,
гарбузові мус та мармелад, млинці з гарбузом, тощо.
Захід «Золоте серце осені: гарбуз у народних традиціях, стравах та
хімія здоров’я українців» дав змогу всім учасникам відкрити для себе нові
аспекти цього корисного та смачного плоду. Це не лише нагадування про
важливість шанування народних традицій, але й наочний приклад того, як
багаті регіональні продукти можуть сприяти здоровому способу життя.
Проведений захід був спрямований на поглиблення професійних знань, обмін

досвідом, розвиток творчої ініціативи, інтересу до обраної професії,
впровадження сучасних технологій, підготовки кваліфікованого, всебічно
розвиненого і творчого працівника технолога та ресторатора. Такі заходи
сприяють розвитку інтересу до рідної культури та формують усвідомлене
ставлення до власного здоров’я через харчування.
Дякуємо всім учасникам за активність і сподіваємося на наступні цікаві
зустрічі.