Відокремлений структурний підрозділ

Здобувачі освіти ознайомилися з роботою Служби у справах дітей

Соціальний захист дітей, забезпечення їхнього права на щасливе дитинство – одна з ключових складових роботи установ та закладів соціальної сфери. Саме про неї йшлося під час чергової гостьової лекції “Діяльність Служби у справах дітей Чернігівської облдержадміністрації”, організованої викладачем Дмитром Казіміровим для здобувачів освіти спеціальності 231 Соціальна робота.

З учасниками онлайн зустрічі, що відбулася 18 березня 2024 р., спілкувалася заступник начальника Служби ‒ начальник відділу соціального захисту та профілактичної роботи Наталія РУДЕНОК.

Вона окреслила основні напрямки роботи служби щодо попередження дитячої бездоглядності та безпритульності, захисту майнових та житлових прав дітей, розвиток сімейних форм виховання. Мова йшла про категорії дітей, які потребують захисту, в чому полягають поняття “дитина-сирота” та «дитина, позбавленого батьківського піклування», як ці статуси надаються органами місцевого самоврядування.

Основний пріоритет в роботі фахівців Служби та їхніх колег, –дитина має зростати в сім’ї або формах, наближених до сімейного піклування. Якщо це неможливо в біологічній сім’ї, пропонуються альтернативні форми сімейного виховання, зокрема – патронат, прийомна сім’я або дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ). Сьогодні в області діють 165 прийомних сімей та 32 ДБСТ в області.

Також Наталія Руденок розповіла про роботу центрів соціально-психологічної реабілітації для дітей, куди їх забирають на деякий час з неблагополучних сімей, де є небезпека їхньому здоров’ю або життю. Також фахівці Служби опікуються дітьми, які перебувають в інтернатних закладах, та беруть участь у розгляді відповідних справ у судах, щоб прийняті рішення були ухвалені саме на користь дитини.

Дякуємо керівникам Служби у справах дітей за виступ та надану інформацію, важливу для практичної підготовки майбутніх фахівців соціальної сфери.